Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

#ΔΙΑΦΟΡΑ

Αναδρομή της θητείας του Λ.Σκόρδα(αναδημοσίευση απο το Goal)

Posted On Σάββατο, 02 Μαϊος 2009 01:29

Σε μια περίοδο όπου η αγωνία έχει κορυφωθεί για τα διοικητικά θέματα της ομάδος μας(και όχι μόνο) με κεντρικό πρόσωπο τον αγαπητό ή για άλλους μισητο πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΡΗΣ Λάμπρο Σκόρδα και ενω βρισκόμαστε σε αναμονή για τον συνεντευξη τυπου του προέδρου που πιθανως θα λάβει χώρα την Δευτερα  θεωρώ οτι είναι καλό να αναδημοσιευσω μια αναδρομή της θητεία του Λ.Σκόρδα όπως την αποτύπωσε πολυ εύστοχα ο Α.Σαββόπουλος απο το Goal και μας το πόσταρε στα σχόλια ο φίλος  JOE.

"Η ατάκα γνωστού αρειανού συμπυκνώνει σε μια μόνο πρόταση το προφίλ του Λάμπρου Σκόρδα. “Τον άνθρωπο αυτό ή τον συμπαθείς ή τον αντιπαθείς. Δεν υπάρχει μέση οδός”. Κάπως έτσι είναι. H πιο αμφιλεγόμενη παραγοντική φιγούρα της τελευταίας δεκαετίας, είναι δίχως αμφιβολία ο 48χρονος οδοντίατρος με σπουδές στη Γαλλία, Λάμπρος Σκόρδας. Άνθρωπος που προκαλεί με τον λόγο και τις πράξεις του. Για κάποιους είναι ο πανέξυπνος, διορατικός και πολυτεχνίτης Πρόεδρος που με το όραμά του θα φέρει τον Άρη στην κορυφή. Εσχάτως όμως κυριαρχούν τα αρνητικά στοιχεία ενός -ούτως ή άλλως- εκρηκτικού χαρακτήρα. Εγωιστής, συγκεντρωτικός, απόλυτος, δικολάγνος, ξεροκέφαλος, πολύξερος…

Πρόεδρος-οπαδός, μαζί με μια δεκάδα ανθρώπων ανέλαβαν να βγάλουν τον Άρη από την αφάνεια. Εδώ και δυο εβδομάδες, η παρέα όπως συνήθιζε να την αποκαλεί ο ίδιος έχει χωρίσει. Και οι εκλογές θα δείξουν αν θα μπει στην ιστορία ή θα συνεχίσει τον δικό του μοναχικό δρόμο. Όπως και να έχει είναι αυτός που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ορίζει τα διοικητικά του Άρη από το 2004 και έπειτα…

Η αρχή

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2004. Ο Άρης πάλευε να σταθεί με αξιοπρέπεια στο πρωτάθλημα, μαζεύοντας τα κομμάτια του από την λαίλαπα που άφησε πίσω του ο Γιάννης Ζαχουδάνης. Τεράστια χρέη που συσσωρεύονταν και σκοτεινό μέλλον. Πετρέλαιο στο Ρύσιο δεν υπήρχε και η ομάδα δεν είχε τα χρήματα να ταξιδέψει ούτε μέχρι την Αθήνα για να παίξει με την Προοδευτική. Οι μετοχές ήταν στα χέρια των Νίκου Τσαρούχα και Σωτήρη Καραμπέρη που ένιωθαν όμως από την αρχή καυτή την πίεση των οργανωμένων φιλάθλων που ζητούσαν επιτακτικά την παραίτησή τους. Όταν σταδιακά ένα-ένα τα μέλη του τότε Δ.Σ παραιτούνται ο Α.Σ προσφεύγει στο Πρωτοδικείο και ζητά διορισμό προσωρινής διοίκησης. Ματθαίου, Σκόρδας, Γρανούζης, Μπεκιάρης, Παπαδόπουλος παίρνουν το χρίσμα για έξι μήνες. Η χρονιά τελειώνει κουτσά-στραβά, ο Άρης σώζεται δυο αγωνιστικές πριν το τέλος, κερδίζοντας 1-0 το Αιγάλεω, αλλά τα χρέη έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, από την κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών. Ο έλεγχος από οικονομικούς συμβούλους κόβει την ανάσα. 18 εκ. ευρώ άνοιγμα, από τα οποία τα έξι άμεσα απαιτητά. Ο επιχειρηματίας -και αρειανός- Γιάννης Παπαηλιόπουλος που εκφράζει ενδιαφέρον, κάνει μια προσπάθεια να τα βρει με τους παίκτες, δεν το πετυχαίνει και αποχωρεί. Αδιέξοδο.

Η μεγάλη επιτυχία

Ο δικηγόρος του ερασιτέχνη Χρήστος Γρόλλιος, παρακινούμενος από το παράδειγμα της ΑΕΚ, ρίχνει την ιδέα του άρθρου 44. Η υπαγωγή στο άρθρο αυτό που αφορά την εξυγίανση ανωνύμων εταιριών, φάνταζε η μοναδική λύση επιβίωσης της ομάδας, παρότι αρχικά ελάχιστοι πίστευαν σε αίσια έκβασή της. Το πίστευαν όμως οι άνθρωποι του Άρη και οι νομικοί που ξόδεψαν εκατοντάδες ώρες για να ετοιμάσουν το φάκελο.

Υπήρχε όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Οι μετοχές. Αυτές βρίσκονταν ακόμη στα χέρια των Τσαρούχα-Καραμπέρη. Μετά από αφόρητη πίεση, τις παραχωρούν στον ερασιτέχνη στις 16 Ιουλίου 2004 και ανοίγουν τον δρόμο. Η αίτηση για το άρθρο 44 κατατέθηκε τελικά στις αρχές Αυγούστου.

Το πιστοποιητικό

Ο επόμενος σκόπελος που είχε να υπερπηδήσει η διοίκηση ήταν πως θα εξασφαλίσει πιστοποιητικό για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα και βέβαια πως θα συμπληρώσει το ρόστερ που είχε μείνει με πέντε παίκτες. Πετυχαίνει αναστολή πληρωμών από το εφετείο και παίρνει το πιστοποιητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ, μια ακριβώς ημέρα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος: “Αρχικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης η ΕΕΑ μας είχε απορρίψει, αλλά την Πέμπτη προσκομίσαμε την αναστολή πληρωμών και στη νέα συνεδρίαση της Παρασκευής πήραμε το ΟΚ, ένα 24ωρο πριν από την πρεμιέρα στην Ξάνθη”, θυμάται ο Λάμπρος Σκόρδας.

Η πιο μεγάλη επιτυχία

Εντωμεταξύ στις 11 Νοεμβρίου το εφετείο Θεσσαλονίκης, κάνει δεκτό το αίτημα του Άρη που υπάγεται στο άρθρο 44 και απαλλάσσεται από χρέη 18εκ ευρώ. Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της διοίκησης, δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον: “Πρόκειται για διπλή επιτυχία, αφού καταφέραμε να σώσουμε την ομάδα από τον υποβιβασμό στην Γ΄ Εθνική λόγω χρεών, αλλά και να συμμετέχει στο πρωτάθλημα” λέει ο Λάμπρος Σκόρδας.

Παρεπόμενο της υπαγωγής στο άρθρο 44, το γεγονός ότι η ΦΙΦΑ αποδέχτηκε την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων και χάρισε στον Άρη τα χρέη προς τους ξένους ποδοσφαιριστές.

Αρχίζει η οργάνωση

Η απόφαση φάνταζε το εφαλτήριο για μια ανοδική πορεία. Ο Άρης αποκτά για πρώτη φορά από την εποχή Κοντομηνά εμπορικό τμήμα. Οργανώθηκε το λογιστήριο, επαναλειτούργησε η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου στο διαδίκτυο και καταβλήθηκε σε πάγιες υποχρεώσεις πάνω από 1 εκ. ευρώ.

Παράλληλα η διοίκηση φρόντισε από την πρώτη μέρα να τηρεί στο έπακρο την ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται σε 2,5 εκ ευρώ, καταβάλλοντας κάθε εξάμηνο το συμφωνηθέν ποσό της δόσης. Για να γίνει πραγματικότητα όμως η ρύθμιση, ο Λάμπρος Σκόρδας έχει δεσμεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία ως το 2014 που αυτή εκπνέει.

Σώθηκε το Ρύσιο

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της διοίκησης ήταν και η αποδέσμευση του Νέου Ρυσίου από τους δανειστές. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ ήταν δεσμευμένο από ιδιώτες που είχαν διευκολύνει ταμειακώς τον Γιάννη Ζαχουδάνη, παίρνοντας επιταγές του ALPHA DIGITAL που όταν κήρυξε πτώχευση, στράφηκαν εναντίον του Άρη βγάζοντας σε πλειστηριασμό τις αθλητικές εγκαταστάσεις. “Μαζέψαμε 30.000 σε μια συνέλευση και βάλαμε τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις. Σήμερα το Ρύσιο δεν φέρει κανένα βάρος” λέει ο Λάμπρος Σκόρδας περήφανος που το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του.

Κεφάλαιο Χατζάρας

Η πρόσληψη του φημισμένου Έλληνα τεχνικού το καλοκαίρι του 2004, φέρνει ενθουσιασμό στον κόσμο (γίνεται λόγος για μακρόπνοο 5ετές πλάνο), αλλά στο τέλος της χρονιάς αποδεικνύεται ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της διοίκησης: “Η επιλογή Χατζάρα δεν ήταν λάθος εκείνη τη στιγμή. Λάθος μου ήταν που δεν τον απομάκρυνα πολύ νωρίτερα, αφού πρώτη φορά είχα θέσει θέμα στο συμβούλιο τον Σεπτέμβριο. Φοβήθηκα όμως τις αντιδράσεις του κόσμου” κάνει μετά από πολλούς μήνες την αυτοκριτική του ο διευθύνων σύμβουλος και βάζει μια και καλή τελεία στις περιβόητες μεταγραφές του Ιανουαρίου του 2005 (βλέπε ιππικό): “Όλες οι μεταγραφές που έγιναν τότε ήταν δικές του επιλογές, όπως βέβαια και οι Αφρικανοί και για αυτό το λόγο υπογράψαμε 5ετή συμβόλαια”.

Η μαύρη σελίδα, o υποβιβασμός

Την ίδια χρονιά όμως που ο Άρης φαινόταν να αφήνει το παρελθόν πίσω του, ήρθε το ηχηρό χαστούκι του υποβιβασμού και των όσων έγιναν στο παιχνίδι με τον Ηρακλή. Πολλοί κατηγόρησαν την διοίκηση ότι αυτή φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον υποβιβασμό, εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής που άσκησε όλη τη χρονιά, της κόντρας με τον Γκαγκάτση και της απέλπιδας προσπάθειας να σωθεί στα δικαστήρια προσφεύγοντας στο CAS, κίνηση που αποδείχτηκε κυνήγι μαγισσών: “Ο Άρης δεν έχει πλέον φίλους. Έχει γίνει η πιο μισητή και ανυπόληπτη ομάδα στην Ελλάδα” λένε όσοι επιθυμούν την αποπομπή της διοίκησης. Τι απαντά σε όλους αυτούς ο Λάμπρος Σκόρδας; “H υπαγωγή στο άρθρο 44 δημιούργησε πολλές αντιπάθειες και μας στέρησε τη δυνατότητα να πάρουμε κάποιους παίκτες, με επιχείρημα ότι ο Άρης έκλεψε τους παίκτες και δεν έπρεπε να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα. Ο Άρης δεν είναι μαθημένος ούτε σε συμμαχίες ούτε βέβαια να σκύβει το κεφάλι. Στόχος μας είναι η ομάδα να είναι αυτάρκης, αυτόνομη και να μην έχει ανάγκη κανένα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας για το ποδόσφαιρο, και δυστυχώς απέχει πολύ από την σημερινή πραγματικότητα”.

Ο δεύτερος υποβιβασμός μέσα σε οκτώ χρόνια, η συρρίκνωση της ομάδας, η αμφισβήτηση για τους λάθος χειρισμούς, είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Φωνές από παντού ζητούσαν από τη διοίκηση να αποχωρήσει ως αποτυχημένη, αλλά αντί οι φωνές αυτές να την οδηγήσουν στην έξοδο, την πείσμωσαν περισσότερο. Ο Άρης έστω και δύσκολα επέστρεψε στην Σούπερ Λίγκ και μάλιστα με θεματικό τρόπο. Με την συνδρομή του γνωστού ατζέντη Μανέλ Φερέρ και μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τον Ροναλντίνιο -δεν υφίσταται εδώ και καιρό- ο Άρης χτίζει ομάδα από την αρχή. Τότε ήταν που πέρασαν το κατώφλι του Κλεάνθης Βικελίδης παίκτες όπως ο Κόκε, ο Χαβίτο, ο Χαλκιάς. Στον πάγκο το κουμάντο ανατέθηκε στον άγνωστο Γκιγέρμο Όγιος.

Είναι η εποχή που στο Κλεάνθης Βικελίδης όλοι γίνονται μάρτυρες του “jogo bonito”. Ο Άρης παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, αλλά δεν κερδίζει. Ο Σκόρδας έρχεται σε ρήξη με τον Όγιος τον απομακρύνει και στη θέση του φέρνει τον Κίκε Ερνάντεθ. Ο Άρης με ντεμαράζ στον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το λάθος με τον (ποιον;) Ολίβα διορθώνεται με τον ερχομό του Ντούσαν Μπάγεβιτς που καταγράφεται ως μια μεγάλη επιτυχία του Λάμπρου Σκόρδα. Κάπου εκεί τα… σπάει με τον Μανέλ Φερέρ και με τον 60χρονο τεχνικό στο τιμόνι όλοι πιστεύουν ότι ο Άρης είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Οι κίτρινοι πραγματοποιούν καλή πορεία στην Ευρώπη. Αποκλείουν τη Σαραγόσα και μπαίνουν για πρώτη φορά στους ομίλους. Εξασφαλίζουν και πάλι την ευρωπαϊκή τους έξοδο και φτάνουν στον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Η αποτυχία αποκαλύπτει και το χάσμα που υπήρχε τους τελευταίους μήνες με τον Μπάγεβιτς. Με αφορμή την υπόθεση του Αβραάμ Παπαδόπουλου, οι δυο άνδρες οδηγούνται στα χαρακώματα και στα δικαστήρια. Ο Σκόρδας αποφασίζει να καλέσει και πάλι τον Κίκε Ερνάντεθ, τον προπονητή που για χάρη του, ήρθε σε κόντρα με αυτούς που τον στήριξαν τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα απέτυχε και στους τρεις στόχους και ο Σκόρδας χρεώνεται όλους τους λάθος χειρισμούς. Η επιμονή να μην ακούει κανένα, έφεραν τη ρήξη και τον Άρη και πάλι σε διχασμό.

Οι περισσότεροι του ζητούν να παραιτηθεί, αφού ερασιτέχνης, Λέσχη, Σούπερ 3 βρίσκονται πλέον απέναντί του. Ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. Μαθημένος να πηγαίνει κόντρα στα προγνωστικά, δηλώνει αποφασισμένος να πάει ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό.

Αλέξης Σαββόπουλος"

#YELLOW RADIO 101.7

Listen live yellow radio 92.8

#ΣΧΟΛΙΑ

Re: Παιχνίδια επιβίωσης

Φίλε ΛΙΟΝΤΑΡΗΣ, χθες γράψαμε για παιχνίδια επιβίωσης και ο βασικός λόγος ήταν ότι έβλεπα την...

 

16.Οκτ.2021


Re: Παιχνίδια επιβίωσης

Εχω πολυ καιρό να σχολιάσω αλλά η σημερινή ήττα δεν με ξάφνιασε καθολου. Αυτό παθαίνεις όταν...

 

16.Οκτ.2021


Re: ΑΡΗΣ – Απόλλων Σμύρνης 0-0 | Κακή εμφάνιση και νέα απώλεια βαθμών

Φίλε Πλάνετ,δεν επέμενα εγώ για κλασικό σέντερ φορ,υποτίθεται ότι αυτός ήταν ο στόχος σε δύο...

 

04.Οκτ.2021


Re: ΑΡΗΣ – Απόλλων Σμύρνης 0-0 | Κακή εμφάνιση και νέα απώλεια βαθμών

Φίλε Quique, μην φθάσουμε στο σημείο να λέμε ότι η μεταγραφική ενίσχυση είναι κάτι το κακό... Εδώ...

 

03.Οκτ.2021


Re: ΑΡΗΣ – Απόλλων Σμύρνης 0-0 | Κακή εμφάνιση και νέα απώλεια βαθμών

Οι πολλές μεταγραφές του Αυγούστου δεν βοήθησαν,η ομάδα δεν έμαθε να παίζει επιθετικά,κάποιοι...

 

03.Οκτ.2021


logoFinal2007

Είμαστε μια παρέα οπαδών που ακολουθούμε την ομάδα πιστά σχεδόν παντού και το PlanetARIS.gr είναι ο τρόπος έκφρασης της αγάπης μας για την ομάδα εκτός γηπέδου. Σκοπός μας η διάδοση της ιδέας του ΑΡΗ  μας μέσω του διαδικτύου!

Newsletter

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα θέματα του ΑΡΗ μας!

Λέμε ΟΧΙ στο spam!